Strony

126. Fiolka w kuchni : Spaghetti Carbonara :]

środa, 8 lutego 2012

Tak jak obiecałam, wstawiam kolejną notkę niekosmetyczną :) 
Przed weekendem Kolorowy Pieprz wrzuciła przepis na spaghetti carbonara, którego przyznaję, nigdy nie jadłam. 
M też lubi "nowości", więc ochoczo przygotowaliśmy sobie makaronowy weekend xD
Oto rezultat :
Przepyszny makaron z pszenicy durum z gęstym sosem i chrupiącym boczkiem, a wszystko obsypane serem :D 
Nie sądziłam, że aż tak zasmakuje mi biały sos :) Na przyszłość już zanotowałam, żeby dawać duuuużo więcej pieprzu niż teraz ;)
Spaghetti Carbonara
Składniki :
250 g makaronu spaghetti
300 ml śmietanki 30%
250 g wędzonego boczku
4 żółtka
4 łyżki startego sera + 1 do posypania 
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
oliwa do smażenia
przyprawy:
dużo pieprzu 
sól (pominęłam bo boczek jest dostatecznie słony)

To o czym należy pamiętać (a ja zapomniałam) : 
Makaron gotujemy dopiero jak do końca robienia potrawy zostało nam ok 10-15minut - musi być ciepły.

Wykonanie :
Zaczynamy od pokrojenia boczku, na cienkie, wąskie plasterki (ewentualnie w kostkę). 
Następnie smażymy go na patelni tak długo, aż będzie chrupiący. 
[Dla osób, które lubią mięsne dodatki sugeruję pokroić więcej niż 250 gramów - M stwierdził, że następnym razem wrzuci 470 (czyli tyle ile było w paczce).
Kroimy w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. 
Wytopiony boczek przerzucamy do garnka, a na tłuszcz, który pozostał wrzucamy cebulę. 
W między czasie wstawiamy wodę na makaron. 
Jak cebula się zeszkli dorzucamy czosnek, smażymy jeszcze chwilę i przerzucamy wszystko do garnka. 
Do gotującej się wody wsypujemy sól, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. [Nie dolewamy oliwy!
Przygotowujemy sos:
Miksujemy (lub mieszamy trzepaczką) żółtka ze śmietaną, dodajemy sporo pieprzu i 4 łyżki startego sera. [Ja następnym razem dodam więcej.

Jeżeli makaron jest już al dente odlewamy go i zostawiamy na chwilę, żeby woda ściekła. 
Wrzucamy go do garnka i mieszamy z cebulą oraz boczkiem. 
Wlewamy sos i mieszamy tak długo, aż oblepi cały makaron. 
Wstawiamy garnek na bardzo mały ogień i mieszając kontrolujemy konsystencję śmietany. 
Jak tylko zacznie gęstnieć wyłączamy palnik, żeby się nie zagotowała. 
Mieszamy jeszcze chwilę i gotowe :) 

Smacznego!

Jutro wrzucę przepis na moje ulubione spaghetti bolognese z marchewką ;)

Jadłyście takie spaghetti ? Macie swoje sposoby, żeby było jeszcze smaczniejsze ?

18 komentarzy:

  1. mimo wszystko wolę sos pomidorowy :) chociaż wygląda baardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jutrzejszy wpis będzie Ci odpowiadał :D

      Usuń
  2. Ciekawy przepis. Takiego spaghetti jszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Carbonara jest przepyszna. Ja osobiscie dodaje do tego sosu smietanowego pokrojona w kostke kulke sera mozarella, wtedy jest bardziej ciągnący i kilka łyzeczek serka "Mój ulubiony" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! muszę spróbować patentu z mozzarellą :)

      Usuń
  4. też dziś robiłam :D smakowite

    OdpowiedzUsuń
  5. pychoootaaaa, polecam moja roladke szpinakową:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie smakołyki, chyba zażyczę sobie jutro na obiad coś w tym guście:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale pychotka!! Jak zobaczyłam zdjęcie najpierw musiałam pójść do kuchni po coś do jedzonka... na głodnego bym tego nie doczytała do końca :D Jutro zrobię to na obiad ;> Mimo, że nienawidzę gotować (nie mam cierpliwości...) :D Czekam na jutrzejszy wpis ;D (wyczytałam w komentach hehe)

      Usuń
  7. Jak mnie ten blogspot denerwuje :( Stale mi się robi odpowiedz :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam!! Pycha!! Tylko boczek zamieniłam na chude mięso, bo nie lubię ogólnie mięcha :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowało. Zabieram się za pisanie drugiej notki - tym razem sos pomidorowy :)

      Usuń
  9. Idę właśnie do sklepu po składniki i odkopałam Twój przepisik :D już mi ślinka cieknie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak smakowało :)

      Usuń
    2. Właśnie jem, pychotka... aaaaa... :)

      Usuń
    3. Super, że Ci smakuje :D

      Usuń

Jeżeli podobała Ci się notka, masz wątpliwości, pytania - zostaw komentarz :) To miłe, że zostawiacie ślad po swojej wizycie :)

Na Wasze pytania odpowiem pod tym wpisem.
Proszę jednak o nie zostawianie treści reklamujących blogi. Staram się odwiedzać każdego komentującego, więc jeśli chcesz coś napisać, niech to dotyczy treści mojej notki.

Dziękuję ! :)