W związku z tym kolejny kulinarny wpis, tym razem dot. znanych wszystkim jabłek w cieście francuskim :) Ciasto francuskie można wykorzystać na wiele sposobów, ale moim ulubionym jest wersja na słodko.
Składniki:
ciasto francuskie [kupuję gotowe za 3zł]
owoce, np. jabłka
cukier/miód
cynamon
roztrzepane białko
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik.
Przygotowujemy owoce.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazda, a później kroimy w plastry lub kostkę.
Kroimy gotowe ciasto francuskie w kwadraty. [ja wycinam z jednego opakowania ciasta 8 sztuk]
Na środek kwadratu wykładamy owoce.
Jabłka posypujemy cynamonem i cukrem (lub polewamy miodem - nie za dużo).
Zawijam przeciwległe rogi i sklejam je nad owocami.
[jeżeli dodajemy miód to trzeba dobrze pozaklejać, bo będzie wypływał]
Smarujemy ciasto białkiem, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 15 min w 180^C w termoobiegu.
[powinny być ładne brązowo-złote]
Posypujemy ciastka cukrem pudrem.
Ciepłe są najsmaczniejsze :)
Na zdjęciu widać jak mi się jeden rozkleił ;)
Zazwyczaj robię z 2 arkuszy ciasta. Za ok. 8zł mamy 16 ciasteczek francuskich. Jabłka najlepiej żeby były kwaskowate. Można wykorzystać też brzoskwinie lub ananasy z puszki. Zastanawiam się nad tym czy nie spróbować wersji z rozmrożonymi porzeczkami :) Kolorowy Pieprz pokazała wczoraj wersje konkretne, bo w końcu nie samymi deserami człowiek żyje :)
Lubicie? Jakie inne dodatki stosujecie?
mmm wygląda apetycznie:) wczoraj w "Ugotowanych" robili podobne, ale nie ze słodkim nadzieniem. bardzo lubię ciasto francuskie!
OdpowiedzUsuńSmakuje lepiej niż wygląda :) Mnie właśnie Patrycja zachęciła do spróbowania tego ciasta z łososiem itd. W weekend będę robić :)
Usuńale mi smaka narobilas:(
OdpowiedzUsuńBiedronka jeszcze jest otwarta :D - ciasto i jabłka mają, więc ... :D
Usuńhihi, jak wiesz, ja nie lubie slodyczy (poza ferrero na święta;)) ale uwielbiam je robic dla mojego łasucha:) jutro będzie kolejny przepis- chyba musze zmienic profil bloga na klulinarny:) a masz jakis pomysl na...pomidory? ja kocham pomidory!
OdpowiedzUsuń:) Ja wręcz odwrotnie - uwielbiam słodycze :D
UsuńPonoć gęsta pomidorowa [z pomidorów z puszki] z mlekiem kokosowym jest rewelacyjna. Kiedyś nadziewałam też pomidory kaszą kuskus, ale jak się dobrze nie przyprawi to są mdłe. Ewentualnie najprostsze na świecie pomidory z mozzarellą + ocet balsamiczny i drobno posiekana bazylia.
smaka tylko mi narobiłaś :P
OdpowiedzUsuńPierwotnie miał być lakier Essie ;) ale nim też wywołałabym podobną reakcję ;D Ten niebieski, który wygrałam - możliwe, że w sobotę dodam notkę, bo jutro mnie nie ma w domu.
Usuńmam niestety tendencję do palenia ciasta francuskiego... :( nawet tego w arkuszach, albo składniki złe dodam... pewnie dlatego wolę "pełne" ciasta albo inną formę ciasteczek ;)
OdpowiedzUsuńja polecam ciasto francuskie z brzoskwiniami z puszki
OdpowiedzUsuńmmm pychota, mam ciasto francuskie i nikt nie chce sie nim zajac , to juz wiem co zrobie:D!dzieki za pomysł:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :))
OdpowiedzUsuńPojawiło się rozdanie u mnie :))
OdpowiedzUsuńkuzwa.. a ja na diecie :(
OdpowiedzUsuńps:Jeżeli jesteś zainteresowana, to na moim blogu trwa rozdanie, a do wygrania magiczne jajeczko beauty blender, zapraszam :)
Pysznie wyglądają, tylko, że ja nie lubię ciasta francuskiego :( Ale za to jutro robię znowu Twoje spaghetti, nie ma bata!! :D Było pyyyyyszne... mniam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowało :)
Usuńmniam, ale smakowicie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńjeszcze z cynamonem, PYCHA!